CHIANTI DOCG
Blend
100% Sangiovese
Origin
Tuscany region
Vinification
In order to obtain the Chianti the traditional method has been chosen as vinification technique of the Sangiovese grapes, consisting of a maceration and fermentation process at a controlled temperature of 24-26°C, daily pumpings over a period of 4 to 6 days depending on the vintage, followed by two replacements for the following 3-4 day, continued by grape draining and pressing. Once concluded the phase of alcoholic and then malo-lactic fermentation autumnal decanting rites can be performed.
Tasting notes
Deep ruby by aging, it reaches granite profile, very consistent and deep.
Intriguing red fruit and cherry hints, followed by elegant sensations of tea and spices, especially black pepper.
The perfume can be defined as warm, complex and elegant.
Great start followed by a tannic acid sensation, ending with a pleasant saltiness that leaves the moth dry; great persistence and excellent aging potential.
Food pairing
Ideal with second dishes of grilled red meats and game.
Uvaggio
100% Sangiovese
Provenienza
Toscana centrale
Vinificazione
Per ottenere il Chianti DOCG è stato scelto di utilizzare il metodo tradizionale, quindi una macerazione e fermentazione a temperatura controllata a 24-26°C con rimontaggi quotidiani per un periodo compreso tra i 4 e i 6 giorni in funzione dell’annata, poi 2 lunghi rimontaggi per i 3-4 giorni successivi, si passa così alla svinatura e pressatura delle uve e si attende la fine della fermentazione alcolica e poi della fermentazione malo-lattica a cui seguono i travasi autunnali di rito.
Note di degustazione
Rubino intenso con l’invecchiamento raggiunge un interessante profilo granato, sempre consistente, profondo.
Intriganti note di frutta rossa e ciliegia matura seguite da eleganti sensazioni di the e spezie in particolare pepe nero. L’olfatto può definirsi caldo, complesso, elegante.
Ottimo l’attacco cui segue una sensazione acido-tannica che termina con una piacevole salinità che lascia il cavo orale asciutto, ottima la persistenza e la serbevolezza.
Abbinamenti
Indicato per accompagnare secondi piatti a base di cacciagione e carni rosse alla brace.